Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Igy készült a királylány új ruhája

2011.11.22

Aprócska, gyorsan elkészíthető darab, akár gyarorlásnak is érdemes megkötni.

 

dscf1201.jpg

46 szemmel, szimpla petent mintával - 1 sima, 1 fordított - 4 cm (nálam 10 sor) hosszú nyakrészt készítünk.

 

A ruhát sima kötéssel - szinén sima, viszáján fordított - készítjük.
Az első sorban egyenletesen elosztva 10 szemet szaporítunk, és így dolgozunk 4 cm hosszan, majd kialakítjuk a karöltőt.
3 szemet befejezünk, 14 szemet lekötünk (eleje), 6 szemet befejezünk (3 az elejéhez, 3 a hátához tartozik), 33 szemet lekötünk (háta), majd a következő sorban az első 3 szemet befejezzük. A hátát és az elejét egyszerre kötjük, az elejét egy másik motring fonallal 5 cm hosszan. Ezután az elejét külön kötjük legalább 7 cm-ig, majd újra egyesítjük a két darabot.
Az eleje utolsó sorának végén felveszünk 3 szemet, majd a következő sorban lekötjük a 17 szemet,. felveszünk 6 új szemet, majd ugyan ezzel a szállal lekötjük a hátát is, és felveszünk még 3 szemet.
Összesen (nyakával együtt mérve) 22 cm után az elejét szimpla patent mintával, míg a hátát sima kötéssel folytatjuk. (Kan kutyánál a 22 cm sok lehet, nagyobb szukánál lehet, hogy még kevés is, de nem volt kihez mérnem.)
24 cm után az elejét - 20 szem - befejezzük, és csak a hátrésszel dolgozunk tovább.

 

dscf1213.jpg

A hátát lehet végig sima kötéssel készíteni, és a kívánt hossz előtt 4 cm-rel 10 sor szimpla patent mintával befejezni, vagy csináljátok a kisérletezésem után a következők szerint.

 

Mindkét szélén tartok egy szélszemet, a mellette lévő 4 szemet rizsmintával - 1 sima, 1 fordított a következő sorban ellenkező szemmel - kötöm, így nem tud bekunkorodni a kötés széle. A közepe sima kötés smarad, mert a rizsminta szerintem túl merev a ruhához. A "túlsó" szélén úgy kezdjétek a rizsmintát, hogy számoljátok ki hogy jönne ki, ha az egész sort rizsmintával kötnétek.
Pár sor után minden második sorban a rizsminta mellett mindkét oldalon 1-1 szemet elfogyasztok, így a kabátka vége kap egy kis ívet befelé és lefelé, ettől jobban felfekszik az eb hátsóján. Ebben a méretben ezt kb. 26 cm hossznál kezdtem, és 3-3 szemet fogyasztottam.  A fogyasztás után 4 sort végig rizs mintával kötünk, majd befejezzük a darabot.
 

A nyakától indulva rugalmasan összevarrjuk, vagy összehorgoljuk a karöltőig a felső részt.
A katöltő alsó részétől kezdve körbehorgoljuk egy sor rövid pálcával a karöltőt, majd ezzel a szállal összevarrjuk, vagy összehorgoljuk a "derekáig" a két részt.
A másik karöltőt is körbehorgoljuk, eldolgozzuk a szálvégeket - visszafűzzük a kötésbe a csomózás után legalább 2 cm hosszan, mielőtt elvágjuk -, és kész is a műremek :-)

 

dscf1211.jpg